V četrtek 11. maja se je začela dolgo pričakovana izmenjava z društvom AEGEE-Tilburg. Ki je bila organizirana skladno z odhodom naših članov na nizozemsko leto prej. Nizozemska antena je v Ljubljano poslala osem predstavnikov in predstavnic, ki so imeli v nekaj dneh priložnost spoznati slovensko kulturo.

Prvi dan: Takoj po prihodu so imeli člani in članice AEGEE-Tilburg malo časa za spoznavanje in priprave, saj je program večera zajemal udeležbo na največji študentski zabavi Škisova tržnica. Slednja je v letošnjem letu potekala že dvajseto leto zapored, organizirana pa je kot zaključno dejanje celodnevnih aktivnosti, ki jih študentske organizacije lahko izkoristijo za promocijo svojih dejavnosti. Prisotni so bili tudi naši člani in članice, ki so mimoidočim lahko odgovorili na kakršno koli vprašanje o AEGEE-Ljubljana. Kljub temu, da so naši nizozemski gostje potovanje začeli ob treh zjutraj, so se na prvi študentski preizkušnji izkazali z bedenjem do jutranjih ur.

Drugi dan: Petek je bil namenjen spoznavanju zakladov, ki jih ponuja naša prestolnica Ljubljana. Začeli smo z ogledom mesta, ki je vključeval obisk starega mestnega jedra, Ljubljanskega gradu in avtonomnega socialnega centra Metelkova. Da naša vsa Ljubljana bi bila nas je pot odpeljala do nebotičnika. Po kosilu smo za goste organizirali Slovensko delavnico, na kateri so se lahko poučili o naši kulturi, glasbi in jeziku. Naporen dan smo zaključili v planetariju, kjer smo spoznali nekaj novega o planetih in naši galaksiji, najbolj utrujeni pa so lahko čas izkoristili za spanje pod zvezdnatim nebom.

Tretji dan: Obisk Slovenije bi bil nepopoln brez ogleda ene najprestižnejših turističnih destinacij, jezera Bled. Gosti iz AEGEE-Tilburg so si Blejski otok lahko ogledali iz vseh vidikov. Najprej na sprehodu ob jezeru, iz skoraj ptičje perspektive na vrhu bližnje vzpetine Ojstrica in s pomočjo pletne. Nizozemski fantje so do vrha stopnišča na Blejskem otoku poskusili ponesti tudi »nevesto«, kot veleva lokalna tradicija. V istem dnevu smo organizirali tudi tako imenovano Evropsko noč, v kateri vsaka antena predstavi svojo tradicionalno hrano, pijačo in ostale kulinarične presežke.

Četrti dan: Nedelja, ki v vsakem tednu simbolizira konec sproščenega vikenda je tudi za našo izmenjavo simbolizirala zaključek, torej odhod naših gostov. Jutro smo začeli z ogledom Muzeja novejše zgodovine Slovenije, kjer smo se seznanili z burno zgodovino osamosvajanja naše dežele. Privoščili smo si še »zadnje kosilo« in se poslovili do naslednjega srečanja.

Izmenjava se je končala prehitro, hkrati pa se veselimo sodelovanja ob prihodnjih dogodkih.

AEGEE-Tilburg see you somewhere around Europe!!

Maskota Ljubljane in TilburgaKosilo v dobri družbiUčenje slovenskih narodnih pesmiDelavnica slovenske kulture in tradicije

Slika iz otoka BledMuzej novejše zgodovine Slovenije

"Nevesta"