HRTC – trening o vodenju človeških virov

Human Resources Training Course, 12.-15.1.2017

V tem članku vam bom, novim in že aktivnim članom, opisal dogodek HRTC, ki ga je pripravil Human Resources Commite s pomočjo AEGEE-Passau. Glavni temi bosta kakšna znanja sem pridobil in kaj se bo v prihajajočih tednih in mesecih dogajalo, da pridobite podobne izkušnje. 
Novim članom želim sporočiti, da struktura organizacije postane intuitivna že po enem ali dveh dogodkih. Za zdaj si pomagajte s tem.

Za dogodek sem izvedel lep čas pred prijavnim rokom, prijavil sem se pa krepko za odprtim klicem. Če tako kot jaz ne veš ali pa vsaj misliš da ne boš zmogel na pot in se zato sploh ne prijaviš na dogodek, nikar pozabiti nanj! Dejstvo je, da vedno nekdo zboli ali odpove.
Tri dni pred dogodkom sem ponovno vplačal članarino AEGEE-Ljubljana, poslal email z motivacijo glavni organizatorki in bil sprejet.

IMG_8459

Skupina udeležencev treninga

Vsekakor ni škodilo, da sva se z Andreo Schmelz spoznala že na NWM (Network Meeting) v Berlinu 2015. Skupaj sta z Svenjo van der Tol izvedli ves izobraževalni del dogodka. Več o organizaciji in izvedbi dogodka z njune strani si preberi v članku THEAEGEEAN.

Pot je potekala brez večjih zapletov. Zaradi snega je bus resda pozno prišel v Munchen, ampak železniška postaja je blizu avtobusni in vlak vozi vsako uro. Sledil sem nasvetu v Facebook skupini in se pridružil eni izmed skupinic ljudi, ki se zbirajo poleg avtomata za karte. Namesto 23 sem plačal 8€. Za Flixbus sem odštel 19. 

Univerza Passau je najmlajša na Bavarskem in zavidanja vredna. Svoj nastanek 1973 dolguje Inštitutu za katoliške študije. Z izjemo ene stavbe se celoten kampus nahaja tekom ulice tik ob reki Inn. Arhitektura je moderna in se povezuje z naravo za dobro atmosfero.
Prednost kampusa za študente ekonomije, prava, računalništva in matematike, kulturologije in teologije je interdisciplinarnost programov. Večina članov AEGEE-Passau pa študira kulturo-ekonomijo.

Uvod v program HRTC sem zamudil. Običajno ko zamudiš trenutek formiranja skupine to pomeni, da si zgubil pomembno priložnost. Ampak po številnih dogodkih, to ni več ovira. Prvi večer smo obiskali bar v študentskih domovih, kljub poceni pivu in dobri atmosferi je večina šla zgodaj spat. Najdlje smo ostali tisti, ki smo prišli iz okoliških anten in imeli bolj sproščene pogovore ob biljardu.

Petkovo jutro smo začeli z osnovami, kjer smo imenovali glavne teme in našli skupni besednjak. Nadaljevali smo s sledenjem posameznikovega razvoja skozi čas. Imenovali glavne faze in imenovali dejavnosti, ki zagotavljajo da se vse faze medsebojno podpirajo. To smo poimenovali hr cikel. Kar je sledilo, je bila ena pomembnejših perspektiv, ki smo jo ustvarili. Z AEGEE identiteto smo ustvarili sliko tako, da smo na samolepilne lističe odgovarjali preprosta vprašanja o motivaciji za pridružitev društvu in o tem zakaj smo ostali. Lističe smo vmestili v strateške cilje društva, kar nam je omogočilo da smo videli – nekaj ni vredu. Na podlagi odgovorov smo izluščili potrebe in analizirali konkurenco. Seanso smo zaključili z rešitvijo za doseg strateških ciljev – načinom, kako komuniciramo o naših dejavnostih.
Temo komunikacije smo nadaljevali s feedback kulturo, s tem pa se je prvi dan zaključil.

Pomemben del izkušnje, ki sem ga do zdaj izpustil, je bilo delo v skupinah. Vsaka skupina je dobila svojo identiteto in zgodovino. Več o “AEGEE Kartoffelpuffer” in drugih. Ob koncu vsakega sklopa smo sodelovali kot HR predstavniki naše namišljene antene in jim svetovali o težavah, ki so bile povezane z temo, ki smo zaključili obravnavati.
Prijeten European Night smo zaključili presenetljivo zgodaj.  Za sobotni del programa je to pomenilo, da smo spočiti nadaljevali v podobnem stilu kot dan prej. Obravnavali smo motivacijo, delo v skupinah, razvoj in prepoznavo potenciala ter conflict managment. Ta dan je še posebej izstopala seansa z gostjo.  Naše dosedanje delo nam služilo, kot dobra priprava za postavljanje vprašanj HR predstavnici MyMuesli. Heike Ehmann nam je ponudila vse svoje znanje in si vzela čas, da pojasni tudi manj znane termine, ki jih redno uporablja pri delu in v svojih razlagah.
Ta večer smo začeli z predrinkingom, nato pa odšli v klub na 2000er party. Nostalgija in Erazmovci. AEGEE-Passau tudi sicer v svoje programe posveča in aktivno vključuje Erazmovce.   
V nedeljo se je program, prenos znanja, kaj sledi, evalvacija, zaključil, ampak ne gostoljubje. Jenny nas je peljala na razgledno točko. Ogled mesta za zamudnike pa smo zaključili v kavarni, od koder so nas napodili ob šesti uri. Izvedel sem še o vlogi Passau, ki ga je mesto imelo kot eno glavnih migracijskih poti v času begunske krize, kako so se s tem sočili in kakšne izkušnje je s tem Jenny pridobila.

Nekaj tednov po dogodku, smo na mail prejeli povzetek programa v bookletu.

Poleg tradicinalnih poplav ima AEGEE-Passau še nekaj, Boat Party! Skupaj z AEGEE-Bamberg in AEGEE-Delft pa pripravljajo Traveling Summer University Fantastic beers and where to find them.

Ok, še zadnja pohvala. Punce iz Passau veliko in dobro kuhajo.

Če želiš zvedeti o ostalih Summer University projektih in o tem kako napisati dobro motivacijsko pismo se nam pridruži na Kampusu.

Sledi nam na Facebooku in Instagramu.

Peter Šuligoj

optimal