Izmenjava z Budimpešto 23.4 do 26.4

”Kaj, kdaj je odhod vlaka? Obstal sem v prometu in zagotovo mi ne bo uspelo priti pravočasno…” Tako nekako se je pričel naš skupinski izlet v Budimpešto, ko nam je eden izmed udeležencev sporočil, da zamuja in upa, da bo uspel ujeti vlak v Celju. Kljub začetnimi zaskrbljenimi pogledi, se je naše 4 dnevno potovanje končalo z nasmejanimi obrazi, novimi izkušnjami, lepimi spomini in novimi prijateljskimi vezmi.
Na pot smo se odpravili v 23. 4. 2015 in po 8-urni vožnji, ki je minila kot bi mignil, so nas na železniški postaji toplo sprejeli Madžari. Kljub temu da sem se na izmenjavo prijavila en dan pred samim začetkom, sem dobila prenočišče in nisem potrebovala prenočevati pod mostom. Po namestitvi in večerji smo se odpravili na razgledno točko, od koder smo imeli priložnost videti čudovito nočno Budimpešto, prav tako pa smo se lahko spoznali še z ostalimi udeleženci izmenjave, in sicer predstavniki iz AEGEE-Lviv in AEGEE-Siena. Večer se je nato nadaljeval na cocktail zabavi v enem izmed študentskih domov. In končno sem jim kot nova članica počasi začela verjeti, da so vedno polni energije in da je dobra zabava sestavni del vsakega AEGEE dogodka.
Naslednji dan smo odšli na nevidno razstavo (Invisible Exhibition – Láthatatlan Kiállítás Budapest), kjer smo imeli priložnost vstopiti v svet slepih, ”gledati” na svet z njihove perspektive ter se za nekaj časa spopadati s problemi, ki so del njihovega vsakdana. V nadaljevanju dneva pa smo se spopadali z učenjem precej zahtevnega madžarskega plesa, ki se je na koncu izkazal za zelo zanimivo izkušnjo. Preostanek popoldneva pa smo se prepustili sončnim žarkom in lepotam Budimpešte, ki so nas navduševale med vožnji z ladjico po Donavi. Sproščeno popoldne je bilo kot nalašč za napolnitev baterij, saj nas je že isti večer čakal pub crawl, ki je bil poln najrazličnejših izzivov.
Kar nekaj izzivov in različnih nalog pa smo morali opraviti tudi naslednji dan med ogledom gradu. Budimpešta nas je zopet navdušila v vsej svoji lepoti, zanimivostih in znamenitostih. Organizatorji pa so nam poleg spoznavanja madžarske kulture in znamenitostih Budimpešte omogočili, da smo se za eno popoldne lahko počutili kot pravi študentje v Budimpešti, saj smo se udeležili regate. Med seboj so se pomerile različne univerze, tako v veslanju kot tudi navijanju, nas pa je zagotovo najbolj navdušil jazz band, ki je pripomogel k super vzdušju. Za večerno vzdušje pa smo morali poskrbeti kar sami, saj je bila na vrsti dolgo pričakovana evropska noč, madžarska palinka, ukrajinska vodka, učenje italijanskih gest in seveda slovenske borovničke.
Tako je naše potovanje počasi prišlo k koncu, nekateri so po dveh urah spanja uspeli zbrati moči in si v jutranjih urah ogledali še Margaretin otok, drugi pa smo se odločili, da je veliko boljša odločitev, da Budimpešto ponovno obiščemo in raziščemo še predele, za katere je zmanjkalo časa ter preživimo še kakšen dan več s super organizatorji iz AEGEE-Budapest.