AEGEE-Ljubljana v Zagrebu

December – najlepši mesec v letu, ko se mesta odenejo v božično obleko in več, Zagreb, je bil razglašen za mesto z najlepšim adventom, zato smo se Aegee-jevci odločili to preveriti. No ja, uredili smo tudi resnejše zadeve. Več o tem pa kasneje…
V prestolnico naših sosedov smo se odpravili z vlakom in ker smo bili celo leto pridni, nam je božiček prinesel prav poceni skupinske karte. Vožnja je v dobri družbi in s pomočjo Cards Against Humanity, minila hitro in tudi bodeča žica nam ni preprečila pravočasnega prihoda na Hrvaško.

Na železniški postaji so nas pričakali člani Aegee-Zagreb in takoj smo odšli na krajši potep po mestu. Ob izstopu iz železniške postaje se nam je odprl pogled na prekrasno okrašeno drsališe na Trgu kralja Tomislava in začutili smo pravi »Christmas spirit«.

Sprehodili smo se skozi božične sejme, uživali v kuhanem vinu, da pa nismo pili na prazen želodec smo morali tudi kaj dobrega pojesti. K sreči je naš Grega upošteval nasvet Trip Advisorja, in nas je odpeljal na stojnico z najboljšimi burgerji v mestu. Večer se je nadaljeval v enem izmed lokalov, kjer smo se pobližje spoznali in si izmenjali Aegee dogodivščine. Nato pa je vsak z svojim gostiteljem odšel domov.

Po mirni noči smo imeli dovolj energije da si ogledamo lepote, ki nam jih ponuja Zagreb. Najprej smo odšli v Muzej Iluzij, kjer smo se poskušali upreti gravitaciji, izgubljali v brezkončnosti, nekateri so zrasli, spet drugi pa so se pred našimi očmi pomanjšali. Vse so bili le triki iluzije. Sledil je ogled mesta, ogledali smo si trg Bana Jelačića, vodnjak Manduševac, kjer smo slišali legendo o nastanku imena Zagreb. Nato smo odšli na Cvetni trg in nadaljevali na Zgornjem delu mesta. Ogledali smo si katedralo oziroma Stolnico Marijinega vnebovzetja, svetega Štefana in Ladislava, nadaljevali mimo cerkve sv. Marka, ki nas je očarala z barvito streho. Po Kameniti ulici smo se sprehodili do Kamenitih vrat, ki so najstarejši simbol mesta – nekdaj del obrambnega sistema, danes pa prehod s podobo Marije, zaščitnice mesta. Odločili smo se obiskati še Muzej prekinutih veza (Muzej prekinjenih zvez), zanimiv muzej, kjer so na ogled postavljeni predmeti, ki so ostali po prekinjenih razmerjih (od poročne obleke pa do plastičnih hamburgerjev, manjkala ni niti sekira). Sledilo je kosilo.

Po kosilu pa so nekateri člani odšli na sprehod po mestu in kuhano vino, druge pa je čakal sestanek glede poletne univerze. Tako ni več skrivnost da bomo letos moči združili z našimi južnimi sosedi in organizirali SU z Aegee-Zagreb. Na začetnem sestanku smo tako določili vse pomembe stvari za začetek organizacije SU-ja! Z namenom proslaviti uspešnost sestanka, smo se zvečer odpravili v lokal Žirafa, najbolj znan po svojih zelo dostopnih cenah različnih vrst pijač. Noč smo odplesali v eni izmed boljših zagrebških diskotek.

Kot bi mignil je sledilo nedeljsko jutro. Po poznem zajtrku smo se dobili na glavni železniški postaji, se poslovili od naših gostiteljev (za kratek čas, saj se bomo z večino kmalu spet videli) in se vkrcali na vlak proti Ljubljani, na poti pa premišljevali o novih izkušnjah, prijateljstvih in vtisih, ki smo si jih ustvarili v Zagrebu, predvsem pa spali.